Леки промени в плана за справяне с covid-кризата въведе премиерът Кирил

...
Леки промени в плана за справяне с covid-кризата въведе премиерът Кирил
Коментари Харесай

Нови covid-мерки до дни за два големи региона на страната

Леки промени в проекта за справяне с covid-кризата вкара министър председателят Кирил Петков. На ексклузивен брифинг той разгласи, че клъстерите към този момент ще са 5, а не както до момента 6. Лошата вест е, че два от клъстерите - район 1 (Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник) и район 5 (Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора) след пет дни ще влязат в Етап 3 от оперативния проект, от което следват и нови covid-ограничения. 

По думите на премиера разделянето на клъстерите на 5 дава доста добър късмет в области в България, в които има ниски равнища на интензивни кревати, да трансферират интензивните случаи към прилежащите области. " Така може да се понижи рискът от затваряне на области. Добрата вест е, че към този момент разновидността на коронавирус не води до доста високи равнища на претовареност на интензивните кревати ", сподели Петков.

На уеб страницата към този момент всеки ще може да види какво се случва с районите и какви са ограничаващите ограничения.

Кирил Пектов разгласи също, че има предложение за унищожаване на " зеления документ " при реализиране на един от двата критерия:
постигане 60% на имунизация с две дози;когато всички интензивни кревати в страната паднат на претовареност от COVID-19 на или под 5%.
" С други думи, когато вълната е минала, тогава " зеленият документ " предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в идващите дни ", добави министър председателят и сподели, че в случай че заболяемостта се вдигне, документът още веднъж ще се вкара. 

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разясни, че за пътешестване в чужбина страната ни ще се съобразява с европейките ограничения.  " Засега у нас не се одобряват промени в периода на деяние на документа, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела. Понякога потъваме в цифрите и детайлностите и губим огромното. Голямото е: 95% от умиращите са неимунизирани. Точка. Това изяснява всичко. Това изяснява и за какво слагаме 60% и за какво желаеме да убеждаваме хората и за какво имаме всички ваксини и продължаваме да внасяме и предлагаме. Без този основен фактор, всичко друго са детайлности ", изясни той.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че ученическата заболеваемост сега господства у нас и чака усиленото разпространяване на " Омикрон " да продължи още 2-3 седмици.  " В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това към този момент не следим доста тежки случаи при децата. Но въпреки всичко сме при започване на вълната. В бъдеще, в случай че коронавирусът се промени и стане естествена респираторна зараза, няма да има потребност от толкоз ограничаващи ограничения ", акцентира той. Доц. Кунчев чака до края на февруари да влезем във етапа на нормализиране.  

" Децата понесоха най-тежките удари на пандемията ", призна здравният министър проф. Асена Сербезова. По думите й, тепърва ще забележим последствията от онлайн образованието и метода на показване на новините за COVID-19, само че фактически " Омикрон "  води и до по-голям брой инфектирани под 18-годишна възраст. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР